Applicatie

KopieID App

Niemand meer onnodig slachtoffer van identiteitsfraude

Branche

Overheid
(Ministerie van Buitenlandse Zaken)

App

App die inwoners van Nederland beschermt tegen identiteitsfraude

Impact

Meer dan 1 miljoen downloads

Awards

Hackaton Anti-Fraude (2014)

In 2013 organiseert het Ministerie van Binnenlandse zaken een hackathon in Den Haag. Dit is een evenement waar deelnemers in teams non-stop oplossingen voor aangereikte casussen bedenken in een korte tijd. In dit geval is de vraag: bedenk een digitale toepassing waarmee elke inwoner van Nederland zichzelf gemakkelijk beschermt tegen identiteitsfraude. Milvum neemt het op tegen 12 andere bedrijven en wint de hackathon met het concept voor de app KopieID.

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je verzekerd van een plek in onze volgende masterclass en profiteer je van korting op ons starttraject.

Arvind

Arvind

CEO Milvum

“Ik weet nog heel goed dat de hackathon begon met het verhaal van een slachtoffer. Een man die vertelt over hoe er misbruik is gemaakt van zijn identiteitsdocument. Criminelen gebruiken zijn identiteitsgegevens om allerlei spullen mee te kopen, zonder te betalen, waar hij dan voor verantwoordelijk wordt gehouden. Hij weet in eerste instantie zelf niet dat hij slachtoffer is geworden van identiteitsfraude en de politie ook niet. Waardoor hij zelf als crimineel wordt aangemerkt. Er gaan vele maanden overheen voordat de waarheid aan het licht komt. Dit heeft er intussen bij de man voor gezorgd dat hij veel is kwijtgeraakt, waaronder: zijn huis, baan en familie en vrienden. Ik vind dit zo’n heftig verhaal, dat ik vastbesloten ben om met ons team een oplossing te bedenken om identiteitsfraude tegen te gaan. In een periode van 48 uur bedenken we KopieID. Tot op de dag van vandaag ben ik daar enorm trots op.”

KopieID: laat u niet zomaar kopiëren

De app moet voor elke Nederlander goed te gebruiken zijn. Dus Milvum bedenkt een heel simpel format waarmee je zelf gemakkelijk een veilige kopie kunt maken van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Wat veel mensen niet weten is dat niet zomaar elke instantie een kopie van je paspoort mag maken. Slechts de Belastingdienst, overheidsinstanties, banken, casino’s, levensverzekeraars of werkgevers mogen hierom vragen. Jagesser: “In de praktijk werkt dit anders, als je een hotelkamer wilt huren bijvoorbeeld. Soms moet je je paspoort inleveren en maakt het hotel zelf een kopie. Als zoiets je overvalt biedt de app KopieID een uitkomst.”

Zo werkt KopieID

  • Stap 1

    Maak een foto van je identiteitsdocument.

  • Stap 2

    Streep privacygevoelige informatie door, zoals het burgerservicenummer (BSN).

  • Stap 3

    Vul in voor wie de kopie is en waarvoor de kopie nodig is. Deze tekst komt met de datum als watermerk over de kopie heen.

Vervolgens kunnen gebruikers de kopie versturen, printen of op een veilige manier opslaan voor later gebruik. Het opslaan van het document lukt alleen als er iets is doorgestreept. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk hieronder de video.

“Dat het om een app gaat die vanuit de overheid wordt aangeboden helpt natuurlijk enorm, met meer dan 1 miljoen downloads is KopieID een groot succes”

Groot succes

De KopieID app heeft ondertussen meer dan 1 miljoen downloads. KopieID is een groot succes. Jagesser: “Dat het om een app gaat die vanuit de overheid wordt aangeboden helpt natuurlijk enorm bij het succes van deze app. Echter, het grote gebruiksgemak en het feit dat je met drie simpele stappen jezelf goed beschermt heeft ervoor gezorgd dat het om een blijvend succes gaat. Er zijn inmiddels vele varianten op de app van instanties die met gevoelige persoonsinformatie werken. Dat juich ik toe en ik zie deze varianten vooral als een heel groot compliment aan ons concept. Laten we hopen dat er in de toekomst geen slachtoffers meer vallen door identiteitsfraude”.

Download de KopieID app

Wil je zien hoe je app werkt? Download 'm hieronder.

Heb je ook een vraagstuk dat je met
een app of platform wilt oplossen?

Neem dan contact op
Arvind

Wil jij ook een digitaal product met een
fantastische beleving? Download dan hier onze
whitepaper ‘In 5 stappen van idee naar prototype’