Applicatie

CoronaMelder

De app waarmee je kunt voorkomen dat je onbewust een ander besmet.

Coronamelder

Branche

Overheid
(Ministerie van Volksgezondheid)

App

Open source, experts & de overheid

Impact

4,9 miljoen downloads

Maatschappelijke impact

Sneller besmettingen opsporen met de app

Op 10 oktober 2020 ging de CoronaMelder-app live. Een mobiele contacttracking-app die is ontwikkeld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Milvum leverde een bijdrage aan de ontwikkeling. De app laat je op een laagdrempelige manier weten of je in contact bent geweest met iemand die besmet is. Deze app is een bewijs van hoe technologie het leven makkelijker kan maken. De kans dat je zelf corona had werd er weliswaar niet kleiner door, maar door zelf in een vroegtijdig stadium te weten dat je mogelijk besmet was, kon je jouw naasten beschermen.

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo ben je verzekerd van een plek in onze volgende masterclass en profiteer je van een gereduceerd tarief op je eerste consult.

PrivateTracer: privacy by design

De CoronaMelder-app gebruikt technische elementen uit een app die ontwikkeld werd door het PrivateTracer initiatief. Dit is een initiatief van publieke en private partijen, die hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van een opensource oplossing om COVID-19 innovatief te bestrijden. Onder andere Loyens & Loeff, Odyssey, Microsoft, de gemeente Den Haag en Milvum werkten hieraan mee.

Coronamelder - zo beschermen we elkaar
Arvind

Arvind

CEO Milvum

“Door een nauwe samenwerking en met een team van toegewijde experts hebben we bij Milvum een cruciale rol gespeeld in het ontwikkelen van de CoronaMelder-app. Samen met onze partners gingen we in een race tegen de klok de uitdagingen aan om een technologisch geavanceerde oplossing te creëren. Het resultaat is niet alleen een effectieve app die de verspreiding van COVID-19 helpt beperken, maar ook een inspirerend voorbeeld van hoe verschillende partijen hun krachten kunnen bundelen in tijden van crisis. Ik ben trots op ons team en het feit dat we met technologie een positieve impact op de maatschappij hebben kunnen realiseren.”

Zo werkt de CoronaMelder app

coronamelder mockup
  • Stap 1

    Na het downloaden begint de app met het uitwisselen van codes. CoronaMelder maakt voor elke telefoon codes aan. Deze willekeurige code verandert een paar keer per uur.

  • Stap 2

    Als je meer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van iemand die ook CoronaMelder heeft, wisselen de telefoons de code via bluetooth uit.

  • Stap 3

    Codes ouder dan 14 dagen worden automatisch gewist. CoronaMelder heeft dus een lijst codes van mensen die de afgelopen 2 weken bij jou voor minimaal 15 minuten in de buurt zijn geweest.

  • Stap 4

    Is iemand besmet geraakt? Samen met de GGD kun je de besmetting melden in de app. Als je bij diegene in de buurt was krijg je een melding. Hier staat in op welke dag je bij iemand in de buurt was die corona blijkt te hebben. Er staat niet in wie of waar dat was.

"Ik ben trots dat in de uiteindelijke CoronaMelder-app van de overheid een gedeelte van onze opensource code wordt gebruikt!"

Resultaat

Sinds oktober 2020 hebben 4,9 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Dat is 28 procent van de Nederlandse bevolking. De indicatie van het percentage actieve gebruikers betreft 60 procent van het aantal downloads. Dit komt neer op bijna 3 miljoen Nederlanders die de app actief gebruikt hebben, ongeveer 17 procent van de Nederlandse bevolking. De CoronaMelder-app is gestopt op 28 september 2022.

"Ons is niet ontgaan dat de partijen achter PrivateTracer die handschoen met veel energie, professionaliteit en inzet hebben opgepakt. Daarbij hebben jullie gekozen voor een open source en non-profit-karakter. Het resultaat van die open en transparante aanpak is dat een deel van de door PrivateTracer ontwikkelde code/oplossing een plek heeft gekregen in de Notificatie-app."

- Ron Roozendaal, Directie Informatiebeleid

Heb je ook een vraagstuk dat je met
een app of platform wilt oplossen?

Neem dan contact op
Arvind

Wil jij ook een digitaal product met een
fantastische beleving? Download dan hier onze
whitepaper ‘In 5 stappen van idee naar prototype’